onsdag 23 januari 2013

Turksik peppar knäck

Turkisk peppar knäck

Ingredienser:
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker

2 msk smör
20 turkisk peppar karameller

Gör så här:
  1. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. 
  2. Koka upp och rör ofta, (ca 20-35 min), skall kokas tills smeten klarar kulprovet
    eller tills temperaturen är 122°
  3. Dela smöret i bitar och rör ner det i den varma knäcken
  4. Krossa turkisk peppar karamellerna grovt,  och rör i 1/3 i smeten, spara resten.
  5. Fördela smeten i knäckformar eller i en stor form klädd med bakplåtspapper
  6. Nu strör du över  resten av karamellkrosset över formarna/formen.
  7. -Om du använt små knäckformar, låt dessa nu stela i kylskåpet
    -Om du använt stor form, låt formen stå en liten stund i kylen *
    tills  den börjat stelna men ändå är lite mjuk.
    Ta då ut den och skär i önskade bitar och låt sedan dessa stela i kylen.

Hur gör man kulprov?
Häll några droppar av smeten i kallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast men inte stenhård, då har det kokat för länge. Går det inte att rulla till en kula, koka lite längre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar